29 Nov, 2022

STORSATSNING PÅ TILLVÄXTBOLAG I NORRLAND

Umeåföretagen Fort Knox och Disruptive Ventures inleder ett samarbete för att öka sina investeringar i fler unga tillväxtbolag i Umeå och Norrland.

De båda bolagen har en unik kunskap och erfarenhet av att driva och investera i företag i Norrland. Men de har olika sätt att arbeta på och olika kompetenser. När de nu utökar sitt samarbete ger det dem möjlighet att bidra med det de är allra bäst på. För att tillsammans skapa fler tillväxtbolag i Norrland.

– Nu får vi ännu bättre möjligheter att hjälpa unga företag i Norrland att växa och utvecklas, säger Niklas Jansson, VD för Disruptive Ventures.

– Genom att kombinera Fort Knox långa historia av investeringar i norrländska små och medelstora företag med Distruptive Ventures erfarenhet av entreprenörskap, kommer fler start-up-företag att kunna bildas och växa i Norrland, säger Henrik Wimelius, investeringsansvarig vid Fort Knox.

Fort Knox är ett familjeägt bolag som har arbetat i över 50 år med investeringar och stöd till små och medelstora företag i Norrland.

Disruptive Ventures drivs av Niklas Jansson. Han har drygt tjugo års erfarenhet av tillväxtföretagande,. Bland annat har han startat StudentConsulting och Vaccina.

Fort Knox och Disruptive Ventures investeringar i nya företag består både av kapital men framför allt av operativa resurser. Det kan till exempel handla om IT-stöd, varumärkesutveckling eller affärsutveckling – att bidra med ”de pusselbitar som behövs för att lägga klart pusslet”.

Disruptive Ventures har i dag tre heltidsanställda som sysslar enbart med att stötta de unga tillväxtföretag de samarbetar med. Målsättningen är att alla tillväxtbolag man investerar i ska minst ska tiofaldiga sin omsättning.

Storlek på investeringar kommer att skilja mycket mellan de olika bolagen, men det kan handla om så mycket som 5 miljoner kronor.

Fakta


Bland de företag som Disruptive Ventures redan idag har investerat i kan nämnas Safe trafikskola. De har bland annat har hjälpt till att utveckla trafikskolans mjukvara för simulatorer och mobilapp för teoriinlärning. Coeo ingår också bland investeringarna. De har tagit fram en plattform för att enkelt skapa engagerande, digitala och hybrida konferenser och möten.

Fort Knox har en stor portfölj med långsiktiga investeringar i. Bland annat ishotellet i Jukkasjärvi, Brännlands iscider och fastighetsbolaget Väven i Umeå AB, som man äger tillsammans med Umeå kommun.


Läs mer här